(27.08.2006)
Anna Karpiel: "Jak smakuje Ma³opolska, mo¿na by³o
siê dowiedzieæ podczas Pó³fina³u II Ma³opolskiego Festiwalu Smaku, który
odby³ siê w sobotê w Zakopanem na Równi Krupowej. Impreza
zorganizowana przez Województwo Ma³opolskie i Ma³opolski O¶rodek Doradztwa
Rolniczego w Karniowicach by³a okazj± do zaprezentowania producentów
¿ywno¶ci z naszego regionu oraz produktów i potraw regionalnych. Po
pó³fina³ach w czterech miastach Ma³opolski - O¶wiêcimiu, Nowym S±czu,
Tarnowie i Zakopanem 9 i 10 wrze¶nia odbêdzie siê wielki fina³ w Krakowie.
Festiwal jest nowym i bardzo ciekawym pomys³em na promocjê Ma³opolski.
Organizatorzy chc± pokazaæ, ¿e Ma³opolska ma nie tylko ciekaw± historiê i
wiele atrakcji turystycznych, ale tak¿e „swój smak”. To dziedzictwo
kulinarne warto pokazywaæ i promowaæ. Opracowano nawet mapê ma³opolskich
przysmaków, na której znalaz³y siê m.in. oscypek, bundz, bryndza, ¿êtyca i
góralska kwa¶nica. Produkt regionalny powinien byæ symbolem danego regionu
i przyci±gaæ turystów – taka jest idea festiwalu, który ma wy³oniæ i
promowaæ tych najlepszych producentów ¿ywno¶ci w naszym województwie.
Jak podkre¶la³ dyrektor Ma³opolskiego O¶rodka Doradztwa Rolniczego w
Karniowicach, Adam ¦lusarczyk – Z powodzeniem udaje siê nam promowaæ
produkty regionalne z Ma³opolski. Przyje¿d¿aj±cy do nas go¶cie chc±
smacznie zje¶æ i popróbowaæ potraw charakterystycznych dla danego regionu,
których nie maj± u siebie. Chcemy, aby kojarzyli oni smak z danym
regionem.
W tym roku w zakopiañskim festiwalu wziê³o udzia³ szesnastu wystawców z
powiatu tatrzañskiego, nowotarskiego, a nawet z My¶lenic. Oprócz produktów
z mleka owczego, domowych wypieków i miodu mo¿na by³o spróbowaæ tak¿e
kilku ciekawych potraw – ¿uru na ma¶lance, korpieli z baranin± oraz
kapusty po góralsku. Uczestnicy oceniani byli w czterech kategoriach: sery
i inne przetwory mleczne, gotowe dania i potrawy, wyroby piekarnicze i
cukiernicze oraz inne produkty. Wyboru dokona³o profesjonalne jury, w
którym zasiadali Theofilos Vafidis znany z programu „Europa da siê lubiæ”,
Tomasz Le¶niak – kucharz polskiej reprezentacji pi³ki no¿nej oraz prezes
Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników w Krakowie Zbigniew Kurleto.
Natomiast w plebiscycie swoje g³osy na najsmaczniejsze produkty oddawa³a
publiczno¶æ. Nagrody dla wystawców i publiczno¶ci ufundowane przez Urz±d
Marsza³kowski Województwa Ma³opolskiego wrêczy³ Wicemarsza³ek Andrzej
Sasu³a, a wy³onieni w konkursie i plebiscycie wystawcy zostali zaproszeni
do krakowskiego fina³u".
Wyniki konkursu:
sery i inne przetwory mleczne: W³adys³awa Staszel z Dzianisza - ¦limaczki
gotowe dania i potrawy: Anna Zubek z Poronina - Korpiele z baranin±,
wyroby piekarnicze i cukiernicze: Barbara Stanek - Derkliki
inne produkty: Andrzej Józefczyk z Kro¶cienka – Miód spadziowy z Pienin
Wyniki plebiscytu:
sery i inne przetwory mleczne: Kazimierz Furczoñ z Le¶nicy - Bundz
gotowe dania i potrawy: Gospodarstwo „U Pradziada” w Poroninie – Moskol z
mas³em czosnkowym
wyroby piekarnicze i cukiernicze: Maria Pyka z Nowego Targu – Baba
dro¿d¿owa
inne produkty: Andrzej Józefczyk z Kro¶cienka – Miód spadziowy z Pienin
Foto-relacja (zdjêcia Anna Karpiel):
|