(21.08.2008)
Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, już po raz
czwarty serdecznie zapraszają do udziału w półfinale tegorocznej edycji
Małopolskiego Festiwalu Smaku!
Jest to regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące
małopolskich producentów żywności, produkty lokalne i tradycyjne oraz
regionalne potrawy.
W najbliższą niedzielę, w dniu 24.08.2008 na Rynku w Nowym Targu odbędzie
się półfinałowy kiermasz, podczas którego producenci żywności z powiatów
nowotarskiego, tatrzańskiego i suskiego zaprezentują swoje wyroby.
Podczas imprezy będzie można skosztować różnych rodzajów wędlin, chleba,
serów, miodów, przetworów owocowych i warzywnych, czy gotowych dań
przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
Podczas
półfinału odbędzie się plebiscyt dla publiczności na najsmaczniejsze
potrawy. Na uczestników plebiscytu czekają atrakcyjne nagrody ufundowane
przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Ponadto produkty i potrawy zgłoszone do konkursu oceni komisja pod
przewodnictwem, znanego z programu „Europa da się lubić” Greka Theofilosa
Vafidisa. Producenci wyróżnieni przez publiczność oraz komisję konkursową
wezmą udział w finale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się
na 20-21 września w Krakowie na placu Wolnica.
Podczas półfinału odbędzie się także pokaz kulinarny prowadzony przez
gościa specjalnego.
Serdecznie zapraszamy!
Program Nowy Targ - Rynek
24 sierpnia 2008
10.00 - otwarcie kiermaszu produktów tradycyjnych i potraw regionalnych,
oficjalne powitanie wystawców przez przedstawiciela Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego oraz Pana Marka Kwiatkowskiego,
Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
10.15 - prezentacja wystawców oraz przedstawienie zasad konkursu
10.30 - osobiste przywitanie wystawców przez przedstawiciela Urzędu
Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego oraz wręczenie dyplomów –
podziękowań za udział w Małopolskim Festiwalu Smaku
- rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak” dla
publiczności - zasady plebiscytu
12.00 - „Małopolska Szkoła Smaku”, akcja „Zostań szefem szefa kuchni” -
wspólne gotowanie laureata konkursu na najlepszy przepis z mistrzem kuchni
Jerzym Pasikowskim – szefem kuchni warszawskiego pięciogwiazdkowego hotelu
Polonia
13.00 - rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak” – posiedzenie jury
konkursowego oceniającego produkty zgłoszone do konkursu (w komisji m.in.
Zbigniew Kurleto – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i
Cukierników, Theofilos Vafidis - z pochodzenia Grek, znany z programu
„Europa da się lubić”, bierze udział w wielu konkursach kulinarnych
organizowanych w kraju i za granicą)
15.00 - zakończenie plebiscytu dla publiczności
- „Małopolska Szkoła Smaku” - „Szkoła mistrzów” – pokaz kulinarny (czas
trwania około 45 min)
17.00 - rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”
- wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom
- losowanie nagrody dla publiczności.
|