I Strona główna I Wiadomości I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Kościół I

I Radio Alex I Głos Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

Reklama I Ogłoszenia I Muzyka I Video I Archiwum I O Watrze I Leader +
IV MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU
- półfinał w Nowym Targu

(21.08.2008)  Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, już po raz czwarty serdecznie zapraszają do udziału w półfinale tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku! Jest to regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty lokalne i tradycyjne oraz regionalne potrawy.
W najbliższą niedzielę, w dniu 24.08.2008 na Rynku w Nowym Targu odbędzie się półfinałowy kiermasz, podczas którego producenci żywności z powiatów nowotarskiego, tatrzańskiego i suskiego zaprezentują swoje wyroby.
Podczas imprezy będzie można skosztować różnych rodzajów wędlin, chleba, serów, miodów, przetworów owocowych i warzywnych, czy gotowych dań przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
Podczas półfinału odbędzie się plebiscyt dla publiczności na najsmaczniejsze potrawy. Na uczestników plebiscytu czekają atrakcyjne nagrody ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
Ponadto produkty i potrawy zgłoszone do konkursu oceni komisja pod przewodnictwem, znanego z programu „Europa da się lubić” Greka Theofilosa Vafidisa. Producenci wyróżnieni przez publiczność oraz komisję konkursową wezmą udział w finale IV Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbędzie się na 20-21 września w Krakowie na placu Wolnica.
Podczas półfinału odbędzie się także pokaz kulinarny prowadzony przez gościa specjalnego.
Serdecznie zapraszamy!


Program Nowy Targ - Rynek

24 sierpnia 2008

10.00 - otwarcie kiermaszu produktów tradycyjnych i potraw regionalnych, oficjalne powitanie wystawców przez przedstawiciela Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego oraz Pana Marka Kwiatkowskiego, Dyrektora Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.

10.15 - prezentacja wystawców oraz przedstawienie zasad konkursu

10.30 - osobiste przywitanie wystawców przez przedstawiciela Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego oraz wręczenie dyplomów – podziękowań za udział w Małopolskim Festiwalu Smaku
- rozpoczęcie degustacji oraz plebiscytu „Małopolski Smak” dla publiczności - zasady plebiscytu

12.00 - „Małopolska Szkoła Smaku”, akcja „Zostań szefem szefa kuchni” - wspólne gotowanie laureata konkursu na najlepszy przepis z mistrzem kuchni Jerzym Pasikowskim – szefem kuchni warszawskiego pięciogwiazdkowego hotelu Polonia

13.00 - rozpoczęcie konkursu „Małopolski Smak” – posiedzenie jury konkursowego oceniającego produkty zgłoszone do konkursu (w komisji m.in. Zbigniew Kurleto – Prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Theofilos Vafidis - z pochodzenia Grek, znany z programu „Europa da się lubić”, bierze udział w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w kraju i za granicą)

15.00 - zakończenie plebiscytu dla publiczności
- „Małopolska Szkoła Smaku” - „Szkoła mistrzów” – pokaz kulinarny (czas trwania około 45 min)

17.00 - rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu „Małopolski Smak”
- wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom
- losowanie nagrody dla publiczności.
 

I Strona główna I Wiadomości I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Kościół I

I Radio Alex I Głos Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Ogłoszenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I