(25.05.2009)
Piotr Rayski-Pawlik:
"Polędwiczki Babci Borzankowej, potrawa serwowana przez nowotarską
Karcmę u Borzanka została w miniony piątek nagrodzona w trakcie XVI edycji
Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego "Agro - Polska" organizowanego przez
Międzynarodowe Targi Rzeszowskie.
Wręczenie nagród
odbyło się w Filharmonii Rzeszowskiej.
Nagrodzone danie, to przepis na polędwiczki wieprzowe, marynowane w
czerwonym winie i ziołach, żywy w nowotarskim rodzie Borzęckich (Borzanków)
od wielu pokoleń. Obecnie to danie jest serwowane w Karcmie u Borzanka -
zabytkowym zajeździe z końca XVIII wieku, w latach 70. uwłaszczonym przez
Skarb Państwa, a w latach 90. odebranym przez prawowitego właściciela,
Michała Borzęckiego, który wiernie odbudował go w 2003 r. i stworzył na
nowo bardzo popularny obiekt gastronomiczny."
Foto-relacja
(zdjęcia
Piotr Rayski-Pawlik):
|