I Strona główna I Wiadomości I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Kościół I

I Radio Alex I Głos Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

Reklama I Ogłoszenia I Muzyka I Video I Archiwum I O Watrze I Leader +
Konkurs Potraw Regionalnych

(19.11.2008) Już po raz ósmy Urząd Gminy w Poroninie i Gminny Ośrodek Kultury zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Tegoroczna edycja Konkursu odbyła się w Murzasichlu. Współorganizatorami byli Rada Sołecka Sołectwa Murzasichle, Ochotnicza Straż Pożarna w Murzasichlu oraz Związek Podhalan oddział Murzasichle. W Konkursie udział wzięło 9 drużyn: Murzasichle z restauracją „Koliba”, Ząb, Suche, Małe Ciche, Stasikówka, Poronin, Nowe Bystre, Kościelisko i restauracja „U Studniara”. Jury oceniło 356 potraw, 65 nalewek i 50 rodzajów ciast. Z roku na rok obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich dojrzewania.
Jury w składzie:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Stanisława Łukaszczyk – prezes Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych
3. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i Kultury
4. Andrzej Skupień – wicestarosta powiatu tatrzańskiego
5. Wojciech Łukaszczyk – Tady – przedstawiciel OSP Murzasichle
6. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
7. Barbara Łukaszczyk – Związek Podhalan Oddział Murzasichle
8. Jan Łacek – sołtys Murzasichla
nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania
Małe Ciche – 57 dań, 7 nalewek, 4 ciasta, „kociołek zbójnicki”, „cyrnina z owocami”, „piecono skórka ze Spyrki (chipsy)”, nalewka „Kukułkówka”
Poronin – największa liczba 67 dań w tym 15 rodzajów naleśników, 12 nalewek, potrawa to „cielęcina”, zupa „cosnockówka, chrusty domowe, nalewka „Litworówka z miodem”
Suche – 60 dań, 8 nalewek, „Warmuz”, „jagnięcina piecono”, sernik z płotkiem, „Sfijoki drożdżowe z makiem”, nalewka „Ksiynżycowka Hancynego Józka”
Ząb – 55 dań, 14 nalewek, „placki z karpielem”, potrawa „polędwica ze sarny”, gołąbki, nalewka „Krople na wselenijakie niemoce”, ciasto „Nijakie”
Kościelisko – 21 dań, 6 nalewek, „kiska w kapuście”, zupa z oscypkiem i kluskami, cytrynówka, Legumina „Zimno babka”
Stasikówka – 62 dania, 9 nalewek, 9 rodzajów ciast, „prawdziwo zoproska”, „Chłopskie usy”, „ciasto na rumie”, „namiętny eliksir”
Nowe Bystre – 17 dań, 6 nalewek, 2 rodzaje ciast, „krupy z grochem i skwarkami”, „kapusta z grulami”, „nolewka dlo Śpiewoków”, sernik,
Murzasichle z restauracją „KOLIBA” – 25 dań, 4 nalewki, potrawa „piecone korpiele”, „borsc bioły ze sałatom”, sałatka z chrzanu do miysa, ciasta babka drożdżowa z makiem i plecionką, nalewka „Malinówka”
Restauracja „U Studniara” – 23 dania, 2 nalewki, potrawa „piecono wieprzowina”, ciasto „tiramisu”.

Jury podkreśla gościnność oraz oprawę artystyczną wszystkich stoisk. Podczas tegorocznej edycji Konkursu pojawiły się nowe dania mające swoje źródło w tradycjach kuchni regionalnej - „Warmuz”, „piecone karpiele”, „piecono skórka ze spyrki”. Było tłuściej, „maśniej” i dietetycznie. Mieliśmy również akcent europejski. Restauracja „U Studniara” zaprezentowała poza konkursem elementy kuchni włoskiej. Jury podkreśla bardzo serdeczną atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Jury uznaje potrzebę kontynuacji tego typu uroczystości regionalnych, podczas których wyrasta cała góralska gościnność oraz fakt, że jadło może być sztuką. Pragniemy podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie oraz zaprosić na przyszły rok.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą nalewkę - za „Miętówkę” dla Jadwigi Łukaszczyk z Sołectwa Murzasichle
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną potrawę - za „Warmuz” dla Teresy Jędrol z Sołectwa Suche
- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszy wypiek - za „domowe chrusty” dla Heleny Szwajnos z Sołectwa Poronin
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych dla Vincenzo Mocca za tradycyjne potrawy włoskie
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych dla Heleny Szwajnos – za „domowe chrusty”
Bardzo dziękujemy zespołowi „Małe Bartusie” i „Sichlańskie Regle” oraz kapeli góralskiej z Murzasichla za oprawę artystyczną Konkursu.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.
Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę naszych sponsorów:
* PRYMAT – królestwo przypraw
* LORD – Tadeusz Pawlikowski
* SOKOŁÓW S.A.
* PAKFOL – Stanisław Bachleda
* Poroniańskie Koło Twórców Ludowych – Stanisława Łukaszczyk
* Podhalańska Lokalna Grupa Działania

Foto-relacja (zdjęcia Łukasz Nodzyński):


 

I Strona główna I Wiadomości I Kultura I Sport I Pogoda I Turystyka I Narty I Kościół I

I Radio Alex I Głos Ameryki I Z peryskopu... I DH Zakopane I Telefony I Apteki I

I Reklama I Ogłoszenia I Muzyka I Video I Galeria I Archiwum I O Watrze I