(19.11.2008)
Już
po raz ósmy Urząd Gminy w Poroninie i Gminny Ośrodek Kultury zorganizowali
Konkurs Potraw Regionalnych.
Tegoroczna edycja
Konkursu odbyła się w Murzasichlu. Współorganizatorami byli Rada Sołecka
Sołectwa Murzasichle, Ochotnicza Straż Pożarna w Murzasichlu oraz Związek
Podhalan oddział Murzasichle. W Konkursie udział wzięło 9 drużyn:
Murzasichle z restauracją „Koliba”, Ząb, Suche, Małe Ciche, Stasikówka,
Poronin, Nowe Bystre, Kościelisko i restauracja „U Studniara”. Jury
oceniło 356 potraw, 65 nalewek i 50 rodzajów ciast. Z roku na rok
obserwuje się wzrost estetyki dekoracji stołu. W kategorii napitek
obserwuje się bogactwo serwowanych win i nalewek, których przygotowanie
wymaga zarówno kunsztu kulinarnego jak i odpowiedniego czasu ich
dojrzewania.
Jury w składzie:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Stanisława Łukaszczyk – prezes Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych
3. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju Promocji i
Kultury
4. Andrzej Skupień – wicestarosta powiatu tatrzańskiego
5. Wojciech Łukaszczyk – Tady – przedstawiciel OSP Murzasichle
6. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
7. Barbara Łukaszczyk – Związek Podhalan Oddział Murzasichle
8. Jan Łacek – sołtys Murzasichla
nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość
przygotowania
Małe Ciche – 57 dań, 7 nalewek, 4 ciasta, „kociołek zbójnicki”, „cyrnina z
owocami”, „piecono skórka ze Spyrki (chipsy)”, nalewka „Kukułkówka”
Poronin – największa liczba 67 dań w tym 15 rodzajów naleśników, 12
nalewek, potrawa to „cielęcina”, zupa „cosnockówka, chrusty domowe,
nalewka „Litworówka z miodem”
Suche – 60 dań, 8 nalewek, „Warmuz”, „jagnięcina piecono”, sernik z
płotkiem, „Sfijoki drożdżowe z makiem”, nalewka „Ksiynżycowka Hancynego
Józka”
Ząb – 55 dań, 14 nalewek, „placki z karpielem”, potrawa „polędwica ze
sarny”, gołąbki, nalewka „Krople na wselenijakie niemoce”, ciasto
„Nijakie”
Kościelisko – 21 dań, 6 nalewek, „kiska w kapuście”, zupa z oscypkiem i
kluskami, cytrynówka, Legumina „Zimno babka”
Stasikówka – 62 dania, 9 nalewek, 9 rodzajów ciast, „prawdziwo zoproska”,
„Chłopskie usy”, „ciasto na rumie”, „namiętny eliksir”
Nowe Bystre – 17 dań, 6 nalewek, 2 rodzaje ciast, „krupy z grochem i
skwarkami”, „kapusta z grulami”, „nolewka dlo Śpiewoków”, sernik,
Murzasichle z restauracją „KOLIBA” – 25 dań, 4 nalewki, potrawa „piecone
korpiele”, „borsc bioły ze sałatom”, sałatka z chrzanu do miysa, ciasta
babka drożdżowa z makiem i plecionką, nalewka „Malinówka”
Restauracja „U Studniara” – 23 dania, 2 nalewki, potrawa „piecono
wieprzowina”, ciasto „tiramisu”.
Jury podkreśla gościnność oraz oprawę artystyczną wszystkich stoisk.
Podczas tegorocznej edycji Konkursu pojawiły się nowe dania mające swoje
źródło w tradycjach kuchni regionalnej - „Warmuz”, „piecone karpiele”, „piecono
skórka ze spyrki”. Było tłuściej, „maśniej” i dietetycznie. Mieliśmy
również akcent europejski. Restauracja „U Studniara” zaprezentowała poza
konkursem elementy kuchni włoskiej. Jury podkreśla bardzo serdeczną
atmosferę panującą wśród uczestników, a to, co szczególnie zwróciło uwagę
to fakt, że w degustowanych daniach odnaleźliśmy smak potraw
przygotowywanych przez nasze babcie i mamy. Jury uznaje potrzebę
kontynuacji tego typu uroczystości regionalnych, podczas których wyrasta
cała góralska gościnność oraz fakt, że jadło może być sztuką. Pragniemy
podziękować gaździnom z każdego sołectwa za serdeczne i ciepłe przyjęcie
oraz zaprosić na przyszły rok.
W tegorocznej edycji Konkursu zostały przyznane nagrody specjalne:
- Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą nalewkę - za „Miętówkę” dla
Jadwigi Łukaszczyk z Sołectwa Murzasichle
- Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury za najlepszą tradycyjną
potrawę - za „Warmuz” dla Teresy Jędrol z Sołectwa Suche
- Nagroda Prezesa Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania za najlepszy
wypiek - za „domowe chrusty” dla Heleny Szwajnos z Sołectwa Poronin
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych dla Vincenzo Mocca
za tradycyjne potrawy włoskie
- Nagroda Prezesa Poroniańskiego Koła Twórców Ludowych dla Heleny Szwajnos
– za „domowe chrusty”
Bardzo dziękujemy zespołowi „Małe Bartusie” i „Sichlańskie Regle” oraz
kapeli góralskiej z Murzasichla za oprawę artystyczną Konkursu.
Gratulujemy udanej imprezy organizatorom i współorganizatorom.
Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę naszych sponsorów:
* PRYMAT – królestwo przypraw
* LORD – Tadeusz Pawlikowski
* SOKOŁÓW S.A.
* PAKFOL – Stanisław Bachleda
* Poroniańskie Koło Twórców Ludowych – Stanisława Łukaszczyk
* Podhalańska Lokalna Grupa Działania
Foto-relacja
(zdjęcia
Łukasz Nodzyński):
|