(15.07.2008)
W dniu 19 lipca 2008r. w godzinach 14.00 do 16.00 na Placu Rekordów w
Rodzinnym Parku Rozrywki Rabkoland w Rabce-Zdroju odbędą się VIII
MISTRZOSTWA POLSKI W DOJENIU SZTUCZNEJ KROWY.
Jak co roku imprezę organizuje Towarzystwo Kontroli Rekordów
Niecodziennych przy Współudziale z Rabolandem i Zakładem Produkcji
Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko,
producentem mleka Hej 3,8 %.
Pierwsze zawody mistrzowskie odbyły się w 2001 roku a mistrzem został Jan
Maciończyk, skarbnik gminy Marklowice Śląskie, wydoił wówczas 2100 ml.
W imprezie ubiegłorocznej Stanisław Budzeń z Łowicza (lat 42) wydoił w
ciągu minuty 3000 ml ustanawiając nowy rekord Polski, pobijając
jednocześnie rekord z 2006r. należący do Kazimierza Kapłona z Rabki-Zdroju
2450 ml.
A teraz trochę danych o naszej krówce:
- Sztuczna krowa łaciata o imieniu Ropcula jeździ niemal po całej Polsce
na różnego
rodzaju festyny, pikniki czy imprezy firmowe.
- Występowała w telewizji, mówiono o niej w radio oraz pisano w mediach
ogólnopolskich i różnych regionalnych, często bywa na stronach
internetowych.
- Pojemność krowy to 15 litrów mleka.
W VIII Mistrzostwach dojone będzie jak co roku mleko Hej uznawane przez
dzieci na Podhalu za jedno z najsmaczniejszych.
Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwać będzie Krowi Doktor i
przedstawiciele Towarzystwa kontroli Rekordów Niecodziennych przy
współudziale Sędziów cycka.
Nagrody:
I miejsce - Tytuł mistrza Polski, Puchar, dyplom, 300 zł, wpis do IX
Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości, paczka mleka Hej i dmuchana
krówka.
II miejsce - Tytuł I wicemistrza Polski, 200 zł, Puchar, dyplom, wpis do
IX Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości, paczka mleka Hej i dmuchana
krówka.
III miejsce - Tytuł II wicemistrza Polski, 100 zł, Puchar, dyplom, wpis do
IX Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości, paczka mleka Hej i dmuchana
krówka
IV-X miejsca - Dyplom Dojarza, VIII Księgę Polskich Rekordów i Osobliwości
mleko Hej i dmuchną krówkę.
Przebieg imprezy:
- Mistrzostwa odbędą się w dniu 19 lipca 2008r. w godzinach od
14.00-16.00,
- Zapisy w tym dniu od godz. 11.00 do 14.00.
- Uczestnikiem może być osoba po ukończeniu 14 roku życia.
- Maksymalna liczba uczestników to 50 osób.
- Zawodnikom zostaną przydzielone numery startowe.
- Uczestnik przed dojeniem myje ręce na specjalnie do tego przygotowanym
stanowisku.
- A następnie zasiada na zydlu – specjalnej ryczce dojarza i na sygnał
prowadzącego zaczyna doić.
- Dojenie trwa 1 minutę.
- Na sygnał stop przerywa dojenie.
- Krowi doktor z wiaderka przelewa mleko do menzurki i odczytuje wynik.
- Mleko wraca z powrotem do krowy.
- Mistrzem zostaje osoba, która wydoi największą ilość mleka.
- Dozwolone jest dojenie dowolną techniką z wszystkich czterech wymion na
siedząco, klęcząco lub w pozycji kucznej.
- Niewłaściwe zachowanie się dojarza np. szarpanie wymionami, wstrząsanie
krową itp. powoduje natychmiastowe przerwanie uczestnictwa.
- Około godziny 16.15 nastąpi uroczyste wręczenie nagród.
W godzinach od 12.00 do 14.00 tegoż dnia Zakład Produkcji Mleczarskiej z
Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko zaprasza
wszystkich chętnych na bezpłatną degustację swoich wybranych wyrobów
mleczarskich.
Bliższych informacji udziela
Czesław Bajer
Naczelny Kontroler Rekordów Podhala Tel. kom. 0-721 820 640
|