(29.04.2009)
Joanna
Z³otkowska:
"24
kwietnia 2009 uczniowie Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem
wybrali siê na S³owacjê na Wiosenn± Wystawê Potraw i Wyrobów
Cukierniczych.
W tym roku konkurs,
bo tak± formê mia³a impreza, odby³ siê w piêknym hotelu „Banik” w ©trbskim
Plesie. Swoje umiejêtno¶ci prezentowali kucharze i cukiernicy z
najlepszych hoteli S³owackich Tatr oraz podtatrzañskich szkó³
gastronomicznych. By³a to wspania³a okazja do poznania gustów, smaków i
sposobów serwowania potraw po drugiej stronie gór. Ró¿nice by³y widoczne
ju¿ na pierwszy rzut oka. A jest to tym wa¿niejsze, ¿e coraz wiêcej
S³owaków przyje¿d¿a do nas i nie ogranicza siê tylko do zakupów, ale
chêtnie korzysta z oferty naszych restauracji.
Na konkurs nasi uczniowie przygotowali nastêpuj±ce potrawy:
- pstr±ga faszerowanego (miêdzy innymi: miodem i orzechami)
- placki ziemniaczane z ³ososiem wêdzonym
- oscypka z brusznicami
By³a to mieszanka tradycji i improwizacji w celu szukania nowych smaków.
Prawdziw± furorê zrobi³y jednak pierogi z kasz± gryczan±.
Konkurs by³ w pi±tek, a poniewa¿ S³owacy w wiêkszo¶ci s± religijni, po tê
postn± potrawê ustawi³a siê d³uga kolejka. Dobrze, ¿e byli¶my na to
przygotowani i mieli¶my 500 pierogów. Wystarczy³o.
Za swoje potrawy uczniowie otrzymali wyró¿nienie. Najwa¿niejsze jest
jednak zdobyte do¶wiadczenie i podtrzymywanie starych znajomo¶ci. A rewan¿
bêdzie ju¿ 1 czerwca w Zakopanem, bo na nasz± Ma³opolsk± Olimpiadê
Jajcarsk± przyjad± uczniowie ze S³owacji.
Pamiêtajmy, ¿e Tatry nie mog± nas dzieliæ, musz± nas ³±czyæ."
Foto-relacja (zdjêcia Prywatne Technikum
Hotelarskie w Zakopanem):
|