(17.04.2008)
"Smażone lody - Czy to jest możliwe? Tak,
mogłyśmy to sprawdzić. Uczniowie naszej szkoły zostali zaproszeni na XIII
Wystawę Wiosenną Gastronomiczno-Cukierniczą w Starym Smokowcu na Słowacji.
Prezentowałyśmy specjalności naszej góralskiej kuchni, m.in. pieczeń
jagnięcą i moskole. Na wystawie mogłyśmy skosztować lodów z frytkownicy!
Miały bardzo ciekawy smak i były naprawdę sporą atrakcją.
Oprócz tego mogłyśmy także oglądnąć piękne zdobione potrawy i wyroby
cukiernicze. Były również pokazy i degustacje barmańskie, ale ze względu
na nasz wiek…
Co się odwlecze, to nie uciecze!
Pojedziemy tam za rok!
Będąc w Starym Smokowcu zwiedziliśmy również piękny Grand Hotel w Starym
Smokowcu. Jest naprawdę imponujący, ma secesyjny wystrój, ale też ceny
wprost proporcjonalne do wystroju. I nie na nasze uczniowskie kieszonkowe
- 4.000-15.000 koron tj. 450-1650 zł. Zauroczone secesją będziemy
poszukiwać „bogatych narzeczonych” i szykować się do przyszłorocznej
Wiosennej Wystawy."
Magdalena Wesołowska i Natalia Zakrzewska
Uczennice kl. I Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem
|