(15.05.2009)
Anna
Karpiel-Semberecka:
"W
dniu 7 maja w ambasadzie polskiej w Rzymie odby³o siê spotkanie z
okazji polskiego ¶wiêta narodowego 3 Maja.
Uczestniczy³o w nim
ok. 800 przedstawicieli w³oskiego ¶wiata polityki, biznesu i sztuki oraz
¶rodowisk polonijnych. Tegoroczna uroczysto¶æ zosta³a ubogacona przez
prezentacjê powiatu tatrzañskiego, w której wziê³a udzia³ Tatrzañska
Agencja Rozwoju Promocji i Kultury. Górale przywie¼li ze sob± góralsk±
muzykê, pami±tki i regionalne przysmaki takie jak: oscypek, bundz, moskole,
chleb ze smalcem, bigos, a nawet kiszone ogórki. Nie zabrak³o te¿ tañca i
¶piewu. Powiat reprezentowa³ starosta Andrzej G±sienica Makowski, dyrektor
TARPiK Krzysztof Król £êgowski
oraz
baca Kazimierz Furczoñ. Obecni na uroczysto¶ci ambasador Jerzy Chmielewski
i konsul Jerzy Adamczyk otrzymali od góralskiej delegacji album "Pasje
Mieczys³awa Króla £egowskiego", które wrêczy³a
Bo¿ena Król £êgowska.
Nasz stó³
cieszy³ siê du¿ym wziêciem, wszystkie produkty, które przywie¼li¶my ze
sob± bardzo wszystkim smakowa³y, rozdali¶my te¿ uczestnikom wszystkie
materia³y. By³a to bardzo du¿a i udana promocja naszego powiatu w Rzymie
- mówi³ starosta Andrzej G±sienica Makowski.
Wyjazd by³ tak¿e okazj± do poszukiwania nowych do¶wiadczeñ i
kontaktów w zakresie produktów regionalnych. W³ochy s³yn± ze wspania³ych
produktów, które promuj± na ca³ym ¶wiecie, ale przede wszystkim u siebie.
W³osi stosuj± tak± specyficzn± niepisan± metodê - najpierw
kupuj± produkty ze swojego regionu, potem w³oskie, a na samym koñcu
zagraniczne. Maj± równie¿ restauracje, których menu bazuje wy³±cznie na
produktach regionalnych - wyja¶nia³ starosta.
TARPIK realizuje program z funduszu norweskiego, w ramach którego w
przysz³ym roku w Zakopanem organizowaæ bêdzie Europejskie Targi Produktów
Regionalnych. Pojawi³ siê wiêc pomys³, by wymieniæ do¶wiadczenia zwi±zane
z wprowadzaniem produktów regionalnych na rynek oraz ich promocj± w³a¶nie
z W³ochami.
Ambasador Jerzy Chmielewski zaproponowa³ nam wspó³pracê z jednym z
regionów w³oskich. Zosta³a wybrana Toskania, z któr± Ma³opolska ma
podpisan± umowê i jest to równocze¶nie region, który ma najwiêcej
produktów tradycyjnych we W³oszech. Szukamy teraz prowincji, która by³aby
tak± wspó³prac± zainteresowana - mówi³ starosta Andrzej G±sienica
Makowski."
Foto-relacja
(zdjêcia Bo¿ena Król £êgowska):
|